Bahāju ticība ir pasaules reliģija, kuras mērķis ir apvienot visas rases un tautas zem vienas kopējas Mācības un vienas Ticības. Bahājieši ir Bahá'u'lláh sekotāji. Viņi tic, ka Viņš ir visu laiku Apsolītais. Gandrīz visu tautu pravietojumi vēstī, ka nākotnē uz zemes iestāsies miers un harmonija un cilvēce dzīvos laimīgi. Mēs ticam, ka šī apsolītā Stunda ir situsi un ka tieši Bahá'u'lláh ir tā dižā Persona, kura mācības palīdzēs cilvēcei uzcelt jaunu pasauli.


Bērnu nodarbības * PUSAUDŽU GRUPAS * Institūta Ruhi kursi * SVĒTBRĪŽI

piektdiena, 2009. gada 17. jūlijs

Svētas Dienas

Gadā ir deviņas Svētas Dienas, kurās bahājiešiem nevajadzētu strādāt.
Šīs dienas ir izdalītas tāpēc, ka tanīs notika kaut kas svarīgs ticības vēsturē, un tāpēc tās neuzskata par parastām dienām. Septiņas no Svētajām Dienām ir svētku dienas, un divās no tām pieminam Báb mocekļa gaitas un Bahá'u'lláh Debesbraukšanu.

No svētku dienām pirmā ir Jaungada svētki, kas iezīmē gavēņa izbeigšanos un jaunā gada iestāšanos.

Nākamie trīs svētki tiek svinēti Ridván laikā. Šī ir Bahá'u'lláh Bagdādes Paziņojuma gadadiena. Tās divpadsmit dienas, par kurām mēs runājam kā par "Ridván dienām", Bahá'u'lláh uzturējās skaistajā dārzā, kuru sauca par Ridván un kur viņa draugi un sekotāji pēdējo reizi ieradās viņu apciemot pirms viņa aizbraukšanas uz Konstantinopoli. Bahá'u'lláh tika izsūtīts no Bagdādes, un viņa daudzie sekotāji, kā arī simtiem citu cilvēku, kas bija viņu iemīļojuši un iecienījuši, par viņa aizbraukšanu bija ļoti noskumuši, bet sūrās bēdas, kas nospieda viņa draugu sirdis, izvērtās nebeidzamā priekā, jo tieši tanīs dienās Bahá'u'lláh atklāti paziņoja, ka viņš ir tas, kā atnākšanu bija pareģojušas pagātnes Dieva Izpausmes un par ko Báb bija atdevis savu dārgo dzīvību. Pieminot tās brīnumainās divpadsmit dienas, mēs katru gadu svinam Ridván svētkus, un no šīm dienām pirmā, devītā un divpadsmitā ir Svētās Dienas, kurās mēs nestrādājam.

Tad mums vēl ir Báb Paziņojuma gadadiena, kas ir tā diena, kurā Báb Širāzā ar Mullu Huseinu pirmo reizi runāja par savu sūtību.

Sestā un septītā no mūsu svētku dienām ir Báb un Bahá'u'lláh dzimšanas dienas.

Bahājiešu Svētās Dienas:

1. 21.marts - Navruzs (Jaungada svētki).
2. 21.aprīlis - Ridván pirmā diena. Bahá'u'lláh Paziņojums (1863.g.) plkst. 3:00 pēcpusdienā.
3. 29.aprīlis - Ridván devītā diena.
4. 2.maijs - Ridván divpadsmitā diena.
5. 23.maijs - Báb Paziņojums (1844.g.), divas stundas un vienpadsmit minūtes pēc saulrieta 22. maijā.
6. 29.maijs - Bahá'u'lláh Debesbraukšana (1892.g.) plkst. 3:00 no rīta.
7. 9.jūlijs - Báb mocību diena, ap dienas vidu (1850.g.).
8. 20.oktobris - Báb dzimšanas diena (1819.g.).
9. 12.novembris - Bahá'u'lláh dzimšanas diena (1817.g.).

Bahājiešiem saulriets ir vienas dienas nobeigums un nākamās sākums. Tāpēc ikviena no šīm dienām iesākas ar iepriekšējās dienas saulrietu. Piemēram, Báb Paziņojums notika divas stundas un vienpadsmit minūtes pēc saulrieta 22. maijā un beidzās 23. maijā pēc saulrieta. Bahá'u'lláh Debesbraukšana iesākas 28. maijā pēc saulrieta un beidzas pēc saulrieta 29. maijā utt.

Nav komentāru: