Bahāju ticība ir pasaules reliģija, kuras mērķis ir apvienot visas rases un tautas zem vienas kopējas Mācības un vienas Ticības. Bahājieši ir Bahá'u'lláh sekotāji. Viņi tic, ka Viņš ir visu laiku Apsolītais. Gandrīz visu tautu pravietojumi vēstī, ka nākotnē uz zemes iestāsies miers un harmonija un cilvēce dzīvos laimīgi. Mēs ticam, ka šī apsolītā Stunda ir situsi un ka tieši Bahá'u'lláh ir tā dižā Persona, kura mācības palīdzēs cilvēcei uzcelt jaunu pasauli.


Bērnu nodarbības * PUSAUDŽU GRUPAS * Institūta Ruhi kursi * SVĒTBRĪŽI

piektdiena, 2009. gada 17. jūlijs

Administratīvā kārtība

Bahāju ticības administratīvā kārtība ir sistēma, ar kuras palīdzību daudzi tūkstoši vietējo un nacionālo bahāju ticības kopienu visā pasaulē tiek organizētas plašākā starptautiskā struktūrā. Pēdējās skaitīšanas dati rāda, ka vairāk nekā 200 valstīs un neatkarīgās teritorijās atrodas nozīmīgas bahāju kopienas un, ka šobrīd bahāju ticības pārstāvji mīt vairāk nekā 15000 pilsētās un ciemos visos kontinentos.

VIETĒJĀ GARĪGĀ PADOME
Tā kā bahāju ticībā nav ne mācītāju, ne ticības tulkotāju, ne savas garīdzniecības, bahāju kopienas pārvalda demokrātiskā ceļā ievēlētas padomes vai sanāksmes, kuras sastāv no deviņiem katras vietējās kopienas pieaugušajiem locekļiem, un kuri tiek ievēlēti uz vienu gadu. Šīs sanāksmes tiek dēvētas par Vietējajām Garīgajām Padomēm, jo to uzdevums ir vadīt vietējās kopienas gan garīgajos gan arī praktiskajos jautājumos.

IKGADĒJĀS VĒLĒŠANAS
Vietējās Garīgās Padomes tiek vēlētas katru gadu vienā noteiktā datumā, kas ir 21.aprīlis. Šī ir atceres diena notikumiem, kas saistās ar bahāju ticības dibinātāja Bahá'u'lláh izraidīšanu no Bagdādes, kurp viņš bija nosūtīts trimdā dažus gadus pirms šī notikuma. Visi bahāju kopienas pieaugušie pārstāvji var tikt ievēlēti Vietējā Garīgajā Padomē un visiem ir tiesības balsot. Kalpošana šādā padomē tiek uzskatīta gan par pagodinājumu, gan par pienākumu un bahāju ticības pārstāvis nedrīkst no tā atteikties, ja vien viņu to darīt nekavē slimība vai kāds cits nepārvarams iemesls.

NACIONĀLĀ GARĪGĀ PADOME
Nacionālās Garīgās Padomes tiek ievēlētas tajā pašā laikā, kad vietējās garīgās padomes ikvienā pasaules valstī, kurā pastāv reliģijas brīvība, kurā likums to atļauj un, kurā mīt pietiekošs skaits bahāju ticīgo. Parasti nacionāls garīgās padomes tiek vēlētas valstī, kurā pastāv vismaz 3 - 4 Vietējās Garīgās Padomes, un kurā ir vairāk nekā 200 pieaugušu ticīgo. Arī Nacionālā Garīgā Padome sastāv no deviņiem locekļiem un pilda tieši tās pašas funkcijas, ko Vietējās Garīgās Padomes, tikai nacionālā mērogā. Nacionālā Garīgā Padome atbild arī par tiem valsts apgabaliem, kuros mīt bahāju ticības pārstāvji, bet kuros vēl nav nodibinātas Vietējās Garīgās Padomes.

PASAULES TAISNĪGUMA NAMS
Bahāju ticības administratīvās kārtības trešajā administratīvajā līmenī pastāv starptautisks pārvaldes orgāns, kuru dēvē par Pasaules Taisnīguma Namu. Tāpat kā Vietējās un Nacionālās Garīgās Padomes, arī Pasaules Taisnīguma Namā ietilpst deviņi locekļi, bet tā tiek pārvēlēta tikai reizi piecos gados un tā atbild par bahāju ticības kopienu visas pasaules mērogā. Pasaules Taisnīguma Nams galvenokārt vada 180 Nacionālajās Garīgajās Padomes, kuras uz doto brīdi darbojas pasaulē, kā arī sniedz ieteikumus un padomus bahāju kopienai svarīgos plaša mēroga apgabalos.

VĒLĒŠANAS
Pretēji daudzām citām baznīcas un laicīgajām organizācijām, bahāju kopienā vietējie, nacionālie un pasaules administratīvie orgāni tiek ievēlēti visdemokrātiskākajā ceļā, aizklāti balsojot, bez iepriekšējas kandidatūru izvirzīšanas un aģitācijas. Bahāju institūcijās ievēlētie nedrīkst sevi paaugstināt amatā un viņiem nav atļauts izmantot savu posteni. No viņiem tiek sagaidīta kalpošana kopienai, dažreiz pat ievērojami personīgi uzupurējoties.

Nav komentāru: